close
Početna > Za medije > Novosti

Novosti

Svečano proglašenje najboljih liječnika i farmaceuta međunarodnoga natječaja International Medis Awards 2018.

Kazališne daske Narodnog pozorišta Sarajevo večeras su ugostile vrhunske stručnjake – finaliste međunarodnoga natječaja International Medis Awards for Medical Research. Priznanja su tijekom pet godina postala sinonim za izvrsnost u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje liječnike i farmaceute srednje i jugoistočne Europe.  

Za nagradu su ove godine konkurirali liječnici i farmaceuti koji su svoja izvrsna stručna dostignuća objavili u afirmiranim međunarodnim publikacijama s faktorom utjecaja 1,5. Na ovogodišnji međunarodni natječaj svojim inovativnim medicinskim projektima prijavilo se čak 156 liječnika i farmaceuta iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Među prijavljenim istraživačkim radovima koji donose pionirske dijagnostičke metode i novosti u liječenju na devet terapijskih područja međunarodni žiri pod vodstvom uglednoga slovenskog reumatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med., izabrao je 18 finalista.

»Međunarodni žiri International Medis Awards svake je godine polako zaoštravao uvjete i trudio se uspostaviti transparentan izbor dobitnika nagrada. I to nam je stvarno uspjelo! Za svaki napredak i u privatnom i u poslovnom životu moramo podignuti letvicu i potruditi se preskočiti je. Ciljeve moramo, ako želimo napredak, postavljati sve više i više. Ova večer je dokaz da bez napornoga i ustrajnog istraživačkog rada nema dobre kliničke prakse. Dakle, ako želimo osigurati svojim pacijentima najbolju moguću obradu, moramo također biti uključeni u istraživački rad«, obratio se uznemirenoj publici sarajevskog narodnog kazališta neposredno prije svečanoga proglašenja pobjednika na devet medicinskih područja predsjednik međunarodnog žirija International Medis Awards profesor Matija Tomšič.

Žiri je ove godine pregledao i ocijenio rekordan broj prijavljenih inovativnih projekata kojima je za prestižne nagrade konkuriralo čak 156 istraživača s devet područja: intenzivna medicina i anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, reumatologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija te farmacija.

Inicijator međunarodnoga natječaja International Medis Awards je društvo Medis, u kojemu su prije pet godina, povodom jubileja za četvrt stoljeća postojanja, donijeli odluku da će zdušno poticati i nagrađivati odlične pojedince koji svojim znanstvenoistraživačkim radom i kliničkom praksom pomiču granice do sada poznatoga u medicini i farmaciji.

Svoju odluku koju Medis provodi već petu godinu zaredom objasnio je predsjednik Upravnog odbora Tone Strnad, mr. ph.: »Nakon 25 godina uspješnoga poslovanja na području medicine i farmacije zaključili smo da postoji puno izvrsnih istraživačkih priča koje pišu liječnici i farmaceuti. Njihova znanstvena dostignuća vrlo su priznata i cijenjena u inozemstvu, a u našem društvu ostaju manje vidljiva i prepoznatljiva. Uvjereni smo da zaslužuju posebno priznanje i kompliment jer znatno utječu na razvoj dijagnostike i liječenja. Zato sam danas osobito ponosan jer mogu sudjelovati u proglašenju finalista i pobjednika International Medis Awards 2018.«

Publiku u sarajevskome narodnom kazalištu u uvodu je pozdravio akademik Miloš Trifković, predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da je istraživački rad motor novoga znanja i jedan od važnijih čimbenika razvojno usmjerenoga društva kojega u Bosni i Hercegovini još uvijek nema dovoljno i stoga je dodjelu nagrada za znanstvenoistraživačku izvrsnost u Sarajevu prihvatio kao dobrodošao poticaj znanosti.

Pobjednici International Medis Awards 2018.

Medisove E-novosti
Slažem se s uvjetima uporabe